Kerstsokken, een aloude traditie

Je ziet ze meer en meer verschijnen, de kerstsokken. Dacht je dat dit een nieuwe trend is? Nee hoor! Deze traditie komt overgewaaid uit Amerika maar kende haar oorsprong in lang vervlogen tijden. Er wordt zelfs gefluisterd dat de kerstman er niets mee te maken heeft…

Kerstsokken, waar komen ze vandaan?

Zoals bij veel oude tradities doen er meerdere verhalen de ronde over hun oorsprong. Een van de belangrijkste komt uit onze eigen streken. Het is het verhaal van Sinterklaas en de koopman met zijn drie dochters…
Er was eens een rijke koopman die door ongeluk en tegenspoed al zijn geld was kwijtgeraakt. Deze man had drie dochters die heel graag wilden trouwen. Helaas, in die tijd was het de gewoonte dat er een bruidsschat moest betaald worden aan de bruidegom en zijn familie. Aangezien de arme koopman geen geld meer had kon hij zijn dochters niet uithuwelijken en zouden ze als diensters moeten gaan werken bij andere families. Dit was Sinterklaas ter ore gekomen en hij wou hier iets aan doen. Hij besefte dat de koopman geen geld zou willen aanvaarden, daarom bedacht hij een plan. Op een nacht ging hij naar het huis van de koopman en gooide 3 zakjes met goudstukken door de schoorsteen naar binnen. Deze kwamen terecht in…

Royal Things Christmas Stockings Origin Story 3 Girls Salesman
royal things christmas stockings sint nicolaas

Jawel, goed geraden! Hier begint de traditie van de kerstsokken. Bij ons beter bekend als een schoentje zetten voor (de ezel van) sinterklaas. Door de eeuwenlange overlevering kreeg het verhaal verschillende versies. Sommigen zeggen dat de geldzakjes terecht kwamen in de sokken die te drogen hingen aan de haard. Volgens anderen vielen ze in de schoenen die voor de haard stonden. Nog anderen beweren dat er maar 1 zakje terecht kwam in een sok. Waar ze ook terecht kwamen, iedereen die dit hoorde deed natuurlijk hetzelfde in de hoop dat Sinterklaas ook bij hen langs zou komen.

Wanneer kwam dan de kerstman op de proppen?
Zoals zovele tradities werd ook deze van Sinterklaas meegenomen overzee. Daar werd hij “Santa Claus” genoemd en meteen was de traditie van de kerstsokken in Amerika geboren.

Vikingen en een heks?

Andere bronnen suggereren dat de traditie veel ouder is en teruggaat tot de Vikingen. Daar was het gebruikelijk dat kinderen hun laarzen aan de schoorsteen plaatsten vol met wortelen, suiker en stro voor “Sleipnir”, het vliegend paard van Odin. In ruil voor al dat eten beloonde Odin de kinderen met speelgoed en snoep, en dat vonden ze uiteraard in hun laarzen!
Er zijn nog veel meer verhalen, zo bijvoorbeeld dat van “La Befana”, een Italiaanse heks die geschenkjes brengt aan de kinderen. Of van Dun Che Lao Ren (“Christmas Old Man”) die de kerstsokken vult van de Chinese kindjes. Zoals je ziet, deze traditie wordt over heel de wereld gevierd, al kan het achtergrondverhaal verschillen. Eén ding is zeker: de kerstsokken zijn een blijver.

royal things christmas stockings la befana
royal things christmas boutique stockings

Maar wat steek je nu in een kerstsok?

Oké, je weet nu waar ze vandaan komen. Tegenwoordig zijn het vooral mooie sokken die onze haardschouw sieren. Maar een lege, platte sok aan de muur hangen is nu ook niet zo aantrekkelijk. Daarom steken we er iets in om onze geliefden te verrassen op kerstdag. Je kan hier geen grote dingen in kwijt, dus moeten we inventief zijn. De Amerikanen hebben er zelfs een term voor: “Stocking fillers”. Leuke kleine gadgets, snoep, iemands lievelingsparfum, een mini boekje,… Ja zoveel opties! Wat steek jij er binnenkort in?