HLN Reportage – De kerstboom versieren? Geen natteslingerwerk

Danser en oud-IT’er weten alles over de perfect uitgebalanceerde boom

Zeg niet zomaar kerstboom tegen de kerstbomen waar Arend Vandevelde (39) en Diederick Lambert (28) uit Kortenberg zich dag en nacht mee bezighouden. Met hun bedrijf Royal Things vertalen ze kersttrends en -wensen naar een boom waarin het evenwicht helemaal goed zit. “Zo niet, halen we de helft eruit en beginnen we opnieuw.”

Voor iedereen die nog een kerstboom moet versieren, eerst even dit: glinsterende slingers horen daar niet in thuis. Ook bij het woord ‘engelenhaar’ moet Arend Vandevelde even zuchten. “Maar iedereen moet z’n boom maken zoals hij die mooi vindt, natuurlijk.” Nochtans kan Arend het weten: samen met partner Diederick Lambert richtte hij het bedrijf Royal Things op. Daarmee verhuren ze gepersonaliseerde kerstbomen en decoreren ze etalages op maat van de klant. Momenteel werken ze hun derde kerst af. Buiten het feestseizoen richten ze zich volledig op bloemstukken, planten, potten en allerhande.

We zijn er een heel jaar mee bezig. In de stemming komen doen we via kerstmuziek die je het jaar door kan beluisteren op kerstradio’s – Arend

Arend is eigenlijk professioneel danser en geeft dansles, Diederick was IT’er. Maar de gemeenschappelijke bezetenheid voor mooie kerstdecoratie woog te zwaar door. “Er was te weinig mooie decoratie op de markt, en ze komt altijd op hetzelfde neer. Nu reizen we de wereld rond op zoek naar luxe en de mooiste en meest unieke ornamenten. Zo vind je ook onze kerstbomen nergens anders terug.”

800 tot 1.600 euro

80% van Royal Things’ klantenbestand bestaat uit bedrijven, winkels en restaurants. De rest zijn particulieren: zakenmensen die het te druk hebben om zich nog bezig te houden met een kerstboom. Afhankelijk van de grootte tellen die 800 tot 1.600 euro neer voor een gepersonaliseerde kerstboom – inclusief opbouw, afbraak en stofzuigbeurt. Met de opbouw alleen al zijn Arend en Diederick vijf uur in de weer. “Daarvoor luisteren we naar wat de klant graag wil. Sommigen zijn veeleisend: voor een creatie met takken bij een juwelier in Knokke zijn we er tot drie keer toe heen gereden, en zij naar ons. Ze wilden zeker zijn dat het oké was. Onze creaties bepalen hun imago. Maar vaak zijn we onze eigen grootste critici. Voelen we dat er iets niet goed zit in het evenwicht, dan halen we soms een derde tot de helft uit de boom om opnieuw te beginnen.”
Het hele jaar door is het koppel bezig met het feestseizoen. Nadat ze in januari alle bomen afgebroken hebben, reppen ze zich naar de beurzen om in februari aan de aankoop voor volgend seizoen te beginnen. Na de levering in de zomer volgen de eerste bestellingen en schetsen. “In de stemming komen, is dan niet moeilijk: kerstmuziek, die je het hele jaar door kan beluisteren op de internationale kerstradio’s, doet veel.”

Alles komt terug

En vergis u niet: net zoals in de modewereld liggen de trends voor de komende jaren al vast. “Dit jaar ligt de focus op de natuur: uiltjes, takken, twijgjes. Die van volgend jaar verklap ik niet. (lacht) Trends worden vastgelegd door de grote producenten, die kijken naar wat er al een aantal jaar niet meer gebruikt is. Alles komt terug, ook bij kerst.” Arend geeft nog wat tips cadeau. “Elk jaar kopen mensen wel wat nieuwe ornamenten, maar ze moeten zorgen dat ze zeker niet alles bij elkaar hangen. Bedenk eerst een thema of een kleur, en selecteer dan. Hang eerst de basisballen, daarna de mooie of dure exemplaren aan de buitenkant. Die kan je ook aan een paar extra takken in de boom hangen. Dat creëert reliëf. En wat het licht betreft: probeer de lichtjes mooi te verweven als alle decoratie er al in hangt.” Momenteel zit Royal Things helemaal volgeboekt: wie hen wil inhuren voor de feestdagen, zal moeten wachten tot volgend jaar.

Door Celien Moors (HLN)

reference het laatste nieuws 1