De ultieme kunstkerstbomen gids: de 7 grote voor- en nadelen

Royal Things Artificial Christmas Tree Guide 7 Pro Cons Close Up

Kerstmis komt eraan, en je vraagt je misschien af of je dit jaar een echte of een kunstkerstboom moet kopen. Je bent niet de enige. Miljoenen mensen staan elk jaar voor hetzelfde dilemma. Er zijn voor- en nadelen aan beide opties, en de keuze hangt uiteindelijk af van je persoonlijke voorkeuren en budget. In deze blogpost zullen we de voordelen en nadelen van kunstkerstbomen onderzoeken, en je helpen beslissen of je voor echte of een kunstkerstboom gaat.

De voordelen van een kunstkerstboom

 1. Comfort – Gedaan met kerststress

  Maak een einde aan de koude sleur

  Geen aanschuifrijen, koude neus of druk verkeer. Je haalt je kunstkerstboom uit je berging en kan direct beginnen met monteren. Tevens kan je na de kerstperiode de kerstboom snel terug opbergen. Terwijl je bij de echte kerstboom vaak nog moet wegbrengen (al dan niet tegen betaling).

  Lange levensduur

  De kunstkerstboom gaat jaren mee. In vergelijking met een echte kerstboom die het maar een paar weken uithoudt. Ideaal voor mensen die vroeg beginnen met het decoreren en toch een mooie kerstboom willen behouden. Geniet van een groene kerstboom van Kerst tot nieuwjaar. Het einde van dorre naalden!

  Bevrijd jezelf van het eindeloze poetsen – de onderhoudsvrije kerstboom

  Voor de echte kerstboom op zijn plaats staat heb je vaak al de auto en de weg die je hebt afgelegd moeten poetsen. Hier blijft het vaak niet bij aangezien sommige kerstbomen na een tijdje hun naalden toch verliezen. Terug poetsen! En bij het demonteren en wegbrengen van de kerstboom mag je alles nog eens opnieuw poetsen. Niet het geval bij een kunstkerstboom. Na het plaatsen heb je de hele kerstperiode geen zorgen meer.

  Snelle en eenvoudige montage

  De nieuwe lijn kerstbomen zijn heel snel in montage. Bestaan uit 2 of 3 delen die je snel in elkaar klikt. Hierna vallen de takken op zijn plaats. Extra bonus, sommige modellen hebben ingebouwde lichtjes.

 2. Veilig en Allergievrij: De Beschermende Kenmerken van Kunstkerstbomen

  Veiliger bij brand

  De kunstkerstbomen zijn verplicht brandvertragend. Hierdoor zijn deze een pak veiliger dan de uitgedroogde kerstboom. Die door een kleine vonk of vuurglinsters van de open haard wel eens vuur kunnen vatten.

  Gedaan met allergieën

  Een echte kerstboom kan voor problemen zorgen bij mensen die gevoelig zijn voor pollen, hars en schimmels. De kunstkerstboom is gemaakt van synthetische materialen die geen allergieën veroorzaken. Berg je kunstkerstboom wel stofvrij en vochtvrij op anders kunnen hier ook stof en schimmels in terecht komen.

 3. De boom die bij jou past! Want een kunstkerstboom is echt mooi

  Realistisch

  Kunstkerstbomen zijn een heel pak verbeterd ten opzichte van vroeger. De meeste modellen leunen aan tegen de realistische exemplaren zoals deze soorten: Nordmann, Fir, Spruce en de blauwspar. Zo hoef je dus niet in te boeten op het uitzicht.
  Sommige van de premium modellen komen zelfs met naalden die op een echte gelijken.

  Variatie

  Uiteraard hoeft niet alles realistisch te zijn. Soms mag het ook mooier. Want vele kunstkerstbomen zijn tegenwoordig mooier dan de echte exemplaren. Voller, groener, bredere, kortom gewoon mooier. Naast de klassieke Fir heb je ook modellen die net ietsjes anders zijn. Een blauwe of een gouden kerstboom, why not? Of een halve kerstboom? Deze plaats je tegen de wand en zo spaar je heel wat ruimte! Hou je van het winterlandschap? Dan kan je ook een besneeuwd exemplaar kopen. Geen paniek de sneeuw smelt niet 😉

 4. Kostenbesparend

  Ja je leest dit goed, een kunstkerstboom is goedkoper dan een echt exemplaar. Hoewel dit idee in eerste instantie wellicht ongeloofwaardig lijkt, is het belangrijk om de besparingen niet slechts per jaar te bekijken, maar over een periode van ongeveer tien jaar. Want zo lang gaat een kunstkerstboom op zijn minst mee. En op deze manier is het veel goedkoper dan elk jaar een echte kerstboom te gaan halen. Komt hierbij dat door de stijgende prijzen een echte kerstboom elk jaar duurder wordt.
  Tip: Koop niet het goedkoopste exemplaar, ga voor kwaliteit, zo moet je niet om de paar jaar een nieuwe kopen want dan komt het weer duurder uit.

 5. Milieu-impact is kleiner dan je denkt

  Er wordt overal gezegd dat kunstkerstbomen slechter zijn voor het milieu. Maar vele moderne kunstkerstbomen zijn dit niet. Ze zijn vaak gemaakt van gerecycleerde materialen en hebben een lange levensduur van minstens 10 jaar. Hierna kan je deze nog doneren aan een liefdadigheidsvereniging. Waardoor de impact niet opweegt tegen de jaarlijkse kap van vele bomen en de verplaatsing van deze kerstbomen (Finland, Noorwegen,…).

 6. Stevig en sterk – De robuuste kunstkerstboom

  Kunstkerstbomen, ze zijn de helden van het kerstseizoen – sterk, stevig en de basis voor de sfeermakker in huis. Gedaan met doorhangende takken! Want eerlijk gezegd, wat is er erger dan een kerstbal die breekt omdat een tak het laat afweten. Maar wacht, er is meer: deze stevige vrienden zijn niet alleen je perfecte decoratie-partners, maar ook een stevige basis voor die grote, prachtige decoratieve stukken. Droom je van een Amerikaanse kerstboom, vol met grandioze versieringen? Met een kunstkerstboom, kan het!

 7. Niet enkel voor kerst – Creativiteit kent geen Seizoenen

  Wist je dat jouw kunstkerstboom niet enkel voor tijdens kerst is? Hij is als een blanco canvas dat je kunt transformeren voor elke gelegenheid. Denk hierbij aan een frisse lentebries, de warme zomerdagen, de kleurrijke herfstbladeren en zelfs voor speciale feestdagen zoals Valentijn en Halloween – je kunstkerstboom kan het allemaal aan. Want wie zegt dat versieren beperkt moet blijven tot één seizoen? Met een kunstkerstboom, heb je elk excuus om het hele jaar door te pronken met je creativiteit!

De nadelen van een kunstkerstboom

 1. Geen extra gezin uitstapje

  Terwijl kunstkerstbomen je besparen van de winterse kou en ongemak, ontneemt dit gemak ook de gelegenheid voor gezinnen om zich onder te dompelen in een geliefde traditie. De charme van het dwalen door geurige naaldbossen, het vinden van de perfecte boom en de levendige gesprekken over de beste takken zijn momenten die in sommige huishoudens generaties lang worden gekoesterd, maar helaas worden overgeslagen bij de keuze voor een kunstkerstboom die simpelweg vanuit de opslagruimte tevoorschijn komt.

 2. De traditionele geur – Het enige voordeel dat Kunstkerstbomen echt missen

  De kunstkerstboom heeft vele voordelen ten opzichte van zijn natuurlijke tegenhanger. Maar er is één voordeel dat een echte kerstboom biedt en dat moeilijk te evenaren is: de geur. Die karakteristieke dennengeur krijg je bij een echte boom als gratis extraatje erbij. Hoewel je bij een kunstkerstboom weliswaar geurverspreiders kunt plaatsen om de sfeer te benaderen, is het toch niet helemaal hetzelfde. Er gaat iets magisch verloren in het nabootsen van de authentieke geur van vers gezaagde dennen. Het is dat unieke aroma dat onverbrekelijk verbonden is met de warmte en gezelligheid van de feestdagen en dat kunstkerstbomen ondanks hun vele voordelen niet volledig kunnen evenaren.

 3. Kunstkerstbomen – de ultieme opberguitdaging

  Hoewel een kunstkerstboom ongetwijfeld voor de ideale kerstsfeer zorgt, is het goed om te beseffen dat de opslag ervan enige ruimte kan innemen. Dit kan vooral uitdagend zijn voor mensen met beperkte woonruimte. Echter, hier komt de slimme wending: voor wie zijn kunstkerstboom ook in andere seizoenen gebruikt om te decoreren, wordt de opslagproblematiek direct opgelost. Deze veelzijdige bomen bieden namelijk het hele jaar door de mogelijkheid om creativiteit te uiten, wat betekent dat de boom zijn prachtige rol blijft vervullen zonder de noodzaak van extra opbergruimte.

 4. Perfectie kost tijd!

  Laten we het hebben over het grote werk dat achter de schermen gaat om die kunstige kerstboom in volle glorie te laten stralen. Want geloof me, het is niet zo simpel als het lijkt. Die weelderige, volle look vereist enige inspanning – het nauwgezet buigen en positioneren van elk takje totdat het precies goed is. Maar dat is nog niet alles, want sommige kerstbomen nemen het werk naar een hoger niveau. Je hebt die bomen waarbij je de grote takken één voor één moet monteren aan de centrale paal. En ik kan je vertellen, dat is een project op zich. Het vergt een flinke dosis tijd en werk om alles precies goed te krijgen. Daarom kiezen wij voor het type kunstkerstboom waarbij de takken al gemonteerd zijn aan de paal. Dit bespaart je niet alleen een hoop inspanning, maar zorgt er ook voor dat je snel en met minder moeite die prachtige, weelderige uitstraling kunt bereiken die je zoekt.

 5. De prijs van Kunstkerstbomen ontcijferd, goedkopere Langetermijnoptie, maar een aanvankelijke investering

  Bij het overwegen van een kunstkerstboom als alternatief voor de jaarlijkse aankoop van een echt exemplaar, dient het financiële aspect niet over het hoofd te worden gezien. Een kunstboom is meestal goedkoper op de lange termijn, maar kost meer in het begin. De eerste aankoopprijs kan soms afschrikken, vooral als men die vergelijkt met de jaarlijkse kosten van een echte kerstboom. Deze overgang vraagt om een bewuste financiële planning en het erkennen van de voordelen op de lange termijn.

  Let Op: De Balans Tussen Kosten en Realisme

  Bij het zoeken naar een geschikte kunstkerstboom is voorzichtigheid geboden, vooral wanneer de focus ligt op het vermijden van hoge uitgaven. Hoewel goedkopere varianten aantrekkelijk lijken, is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de kwaliteit en realistische uitstraling van de boom. Goedkopere opties kunnen vaak onnatuurgetrouw ogen, met onrealistische takken en kleuren die zelfs op afstand zichtbaar zijn. In dit opzicht is het essentieel om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar het vakmanschap en de algehele esthetiek van de gekozen kunstkerstboom.

 6. De kerstboomvoet – de minder flatterende onderkant van de kunstkerstboom

  De basisstand van een kunstkerstboom kan nogal, laten we zeggen, onooglijk zijn. Maar maak je geen zorgen, want er is een eenvoudige en stijlvolle oplossing voorhanden. Door een kerstboomrok onder je boom te leggen en enkele prachtig verpakte cadeautjes eromheen te plaatsen, transformeer je die ietwat saaie basis in een ware eyecatcher. De kerstboomrok voegt een vleugje elegantie toe en verbergt die lelijke stand, terwijl de kleurrijke cadeautjes een extra dosis feestelijke flair in je woonruimte brengen. Het is als een snelle en gemakkelijke make-over voor je boom, waardoor je je kunt richten op het belangrijkste: het delen van vreugde en het creëren van herinneringen tijdens de feestdagen.

 7. Betoverend verslavend – Eenmaal je er 1tje hebt wil je er meer

  Laat me je waarschuwen: kunstkerstbomen kunnen behoorlijk verslavend zijn 😉. Zodra je er een in huis hebt, gaan je ogen als vanzelf op zoek naar nieuwe mogelijkheden om je collectie uit te breiden. En geloof me, die mogelijkheden zijn eindeloos! Met zoveel verschillende vormen en maten om uit te kiezen, kun je deze bomen vrijwel overal plaatsen waar je maar kunt bedenken. Ze vormen als het ware een canvas voor je creatieve uitingen, en zodra je begint met het ontdekken van de unieke uitstralingen die elke boom met zich meebrengt, zul je jezelf misschien betrappen op het verlangen naar nóg een exemplaar. Of twee. Of drie. Ja, kunstkerstbomen hebben de neiging om een heerlijke verslaving te voeden, en dat komt door hun aanstekelijke veelzijdigheid en onweerstaanbare charme.

Royal Things Artificial Christmas Tree Guide 7 Pro Cons

Met onze uitgebreide gids in je achterzak, ben je nu gewapend met inzichten die je kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor je kerstboom dit jaar. Of je nu kiest voor het gemak van een kunstkerstboom of de charme van een echte, onthoud dat gelijk welke kerstboom een unieke sfeer brengt in je huis tijdens de kerstperiode. Dus, laat je hart en creativiteit leiden terwijl je je perfecte kerstboom kiest en een decor creëert dat je dierbare herinneringen en vreugde zal brengen gedurende de hele kerstperiode en lang erna.